קביעות סעודה על עוגת טורט או עוגת גבינה

שאלה:

עוגת גבינה המכילה גם קמח בתוך התערובת או עוגת טורט שיש בהם כזית קמח באכילת פרס מהעוגה, האם הקובע עליהם צריך לברך המוציא וברה"מ? והאם כשאכל עימם דברים נוספים כגון פירות וירקות וכו' האם מצטרף לשיעור קביעות סעודה?

תשובה:

שלום וברכה,

באופן עקרוני שייך קביעות סעודה גם על עוגות אלו, אבל לא מצוי כל כך שיוכל מהדגן כשיעור קביעות סעודה. וכיון שנהגו שגם צירוף שאר מאכלים הוא רק כשאכלו ג' או ד' ביצים [צירוף שיטת הספרדים שכמות כזו כבר נחשבת קביעות סעודה, יחד עם שיטת המגן אברהם שמאכלים אלו מצטרפים] ממילא זה לא מצוי. אמנם לכתחילה יש להחמיר שלא להכנס לחשש זה, שכן לדעת המגן אברהם גם מי שאכל רק כזית מהדגן כבר מצטרפים לו שאר המאכלים לשיעור קביעות סעודה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. האם מה שכתבתם "נהגו שגם צירוף שאר מאכלים הוא רק כשאכלו ג’ או ד’ ביצים" הכוונה ג' או ד' ביצים דגן או ג' או ד' ביצים מהסך הכל? כי אם הכוונה מהסך הכל אז מאד יכול להיות מצוי. וכי לא מצוי שאדם יאכל עוגה ג' או ד' ביצים?

  2. הכוונה מהדגן. כי בעצם לא חששו לגמרי לדברי המגן אברהם, חששו לו רק בצירוף השיטות המחמירות בשיעור קביעת סעודה.