ברכה על שיבולת שועל(קוואקר)

שאלה:

שלום הרב.

הבנתי שאם אני מבשלת שיבולת שועל(להכנה מהירה, קוואקר) בכלי ראשון אז מברכים על הדייסה מזונות.
אם אני משרה שיבולת שועל להכנה מהירה(קוואקר) במים חמים או חלב בכלי שני, מהי הברכה?
האם זה משנה אם השיבולת שועל נדבקה אחת לשנייה או לא?
מתי הברכה היא מזונות ומתי אדמה, באילו מקרים?

תשובה:

שלום רב

  1. למעשה כשמדובר בדייסה מבושלת, גם אם לא נדבקו הברכה היא מזונות, כיון שהשיבולת שועל אינו גרעינים שלמים אלא מחולקים, ראה משנה ברורה סי’ רח ס”ק ג. הדיבוק נצרך בגרעינים שלמים שהתבשלו, או בדבר לא מבושל כדלהלן.
  2. כאשר אתה שורה קוואקר במים פושרים או קרים, אפילו נדבקו מעט ברכתן אדמה, עד שיעשו ממש כדייסה. קשה לתת הגדרה מדוייקת, אבל מדובר באופן שהמשקה נעשה סמיך או שהם דבוקים בצורה משמעותית. כ”כ הגרש”ז אויערבך והובא בס’ וזאת הברכה בירורים סי’ כז.

הצטרף לדיון

32 תגובות

  1. תלוי מה מירקמו, אם דק כמו קרקר הוא מזונות ואם יש בו עובי ורכות הוא לחם, אלא אם כן מעורב בו מיני מתיקה וכדומה, תפרט יותר.

  2. נשמע כמו מזונות. ברכה אחרונה מן הסתם לא אוכלים מהמזונות כזית בכדי אכילת פרס ואז הברכה היא שהכל, הכל תלוי באחוזים וכמויות.

  3. שלום כבוד הרב,
    בהמשך לשאלות נשאלו,
    אני מכין בביתי שייק שמכיל, יוגורט , כמות נכבדת של שיבולת שועל להכנב מהירה (קוואקר) ותמר.
    את הכל אני טוחן במעבד מזון כך שיוצא נוזל משקה.
    מה אני צריך לברך על כזה משקה?

  4. שלום,
    על ממתק קוואקר שעשוי מקוואקר + סוכר+ קמח שקדים.
    ממה שענו פה על שאלות קודמות, אני מבינה שברכתו מזונות, אבל מה הברכה האחרונה כשכן אוכלים כזית תוך כדי אכילת פרס. האם על המחיה או בורא נפשות?

  5. הכנת לחם שיבולת שועל ע"י שלוקחים גרעיני שיבולת שועל עבה (גרעינים שלמים) מעורבבים היטב ביוגורט, אבקת אפייה ומעט דבש, ואופים בתבנית בתנור. לאחר שהכל אפוי ניתן להבחין בדיבוק מסויים לא אחיד בין הגרעינים ב"לחם" שנוצר. האם זה נחשב למזונות?

  6. אם הכנתי בצק גרעינים-שקדים ועוד עם קמח. כדי להכין קרקר. מלוח
    אבל כפית שמרים שהוספתי, התפיחה את הבצק.
    אפיתי. האם מזונות או המוציא?

  7. הכנת לחם שיבולת שועל ע"י שלוקחים גרעיני שיבולת שועל עבה (גרעינים שלמים) מעורבבים היטב ביוגורט, אבקת אפייה וביצים, ואופים בתבנית בתנור. לאחר שהכל אפוי זה נראה כמו עוגה וניתן לראות את הגרגירים בעין. אני אוכלת את זה כמו לחם כחלק מסעודה. האם נחשב המוציא? מזונות? מה אם קבעתי על כך סעודה? תודה רבה