הדלקת נרות ביום טוב / רחצה ביום טוב ושבת

שאלה:

שלום כבוד הרב,
יש לי כמה שאלות בנוגע שבת ושבועות..
1.אם אימי לצערי לא שומרת שבת ולא שמעה הבדלה ובשבוע (לא בשבת) קנתה לי שמלה לבנה לשבועות, האם עדיף שאני לא אלבש אותה?מכך שהיא לא עשתה הבדלה..
אני חושבת שאולי היא תעלב.
2.האם חובה לעשות המוציא על 2 חלות או שמותר גם על לחמניות?והאם זה הסדר שבקידוש החלבי,המגש של הלחם יהיה צלחת ולא המגש הרגיל והמהודר(שמא הוא בשרי).
3.כיצד מותר להתקלח אם השבת מחוברת לחג?
4.בשבת אני מצחצחת שיניים עם מברשת רגילה ושמה מי פה, האם מותר לצחצח אחרי ששמתי מי פה, או שמא זו סחיטה?והאם מותר להשתמש במשחת שיניים של גם וגם בשבת?התחושה הפה ממש לא נעימה שמדובר בחג ושבת מחוברים.
5.הורי החליטו שבשבועות נאכל גם בערב וגם בבוקר ללבי,האם חובה עלי לאכול גם בשר אחכ?
6.מדליקים נרות לאחר שנכנס החג..
האם מותר להעביר עד עי גפרור או שחובה עם נר .?
ותמיד אני נתקלת בבעיה שאסור לכבות , אבל אין לי איך להניח את הגפרור שיכבה מאילו..ואימי תמיד פוחדת שתיהיה שר פה ומכבה אותו לצערי.עדיף אולי לא להדליק נרות?או שאפשר להניחו על נייר כסף?
סליחה על ריבוי השאלות.חג שני ושבת שלום

תשובה:

שלום רב

  1. מותר בהחלט ללבוש.
  2. גם לחמניות זה מצויין, העיקר פת שלמה. אין כל ענין במגש מסויים.
  3. על פרטי הדינים ברחיצה ביום טוב ראי כאן. על רחצה בשבת כאן.
  4. אין להשתמש במשחת שיניים בשבת, ובמברשת מותר בעדינות רק אם לא רגיל שיוצא דם.
  5. יש מחלוקת לגבי חיוב נשים באכילת בשר בשבועות, ולמרות שהמשנה ברורה מחמיר בכך, הכי טוב שתעשי מה שההורים עושים ואוהבים, זה גם מצוה חשובה.
  6. הדלקת נרות ביום טוב רק אחרי צאת הכוכבים, על ידי שמעבירים מאש קיימת. יש איסור להדליק את הגפרור על ידי מקור חום שאינו אש על ידי הגפרית, למשל להצמיד אותו לזכוכית של נורת ליבון שעל ידי החום לבד יתלקח, זה נחשב הבערה ממש ולא העברה של אש קיימת, אבל להבעיר אותו מאש ממש אפשר מאיזה צד שרוצים. ראה שו”ת אז נדברו ח”ז סי’ סא, ושו”ת רבבות אפרים ח”א סי’ שמו, וע”ע שמירת שבת כהלכתה פרק יג סעי’ ג. אפשר להניח בעדינות על הנייר כסף.

חג שמח ושבת שלום!