לחמניות מזונות – כמה סוכר ושמן?

שאלה:

שלום רב,
רציתי להבין בנוגע ללחמניות "מזונות": כדי לעשות לחמניות מזונות כמה סוכר לשים על קילו קמח למשל? אני משתמשת במים בלבד ולא במיצים למינהן (לא צורכים ) כחצי כוס שמן, מלח כף, שמרים כף וחצי בערך. אשמח לדעת כמה סוכר לשים לכמות זו?

תשובה:

שלום וברכה

למעשה המנהג שגם הסוכר ושאר תבלינים מצטרפים להשלים לשיעור המי פירות כנגד המים, ולכן, גם לבני אשכנז, אם תשימי באופן כזה שהשמן והסוכר יהיו רוב כנגד המים הברכה מזונות לכל הדעות. אבל אם המים הם הרוב, כאן יש הבדל, למנהג הספרדים, כאשר המתיקות מאוד מורגשת, נניח שלושת רבעי כוס סוכר, הברכה מזונות, אבל למנהג האשכנזים לא די בכך, ועדיין הברכה היא המוציא. לכן אם רוצים לחמניות מזונות לאשכנזים, יש להשתמש במי פירות.

מקורות:

ראה שו"ע סי' קסח סעי' ז ומשנה ברורה שם.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. אם יש יותר מים וסוכר ושמן זה המוציא?

    אני מכינה פיצה עם קילו קמח שתי כפות שמרים שתי כפות סוכר ורבע כוס שמן עם שתי כוסות מים גדולות אז זה המוציא?

  2. בפיצה יש נושא נוסף, שנתון במחלוקת הפוסקים, לגבי ממולא בגבינה או בשר אם יש לזה דין של פת הבאה בכיסנין, נחלקו בכך המגן אברהם והט"ז בסוף סי' קסח, לדעתי הברכה על פיצה כזו היא המוציא, אבל מי שרוצה לצאת מן הספק יאכל כמות של קביעות סעודה, לספרדים מדובר בכמות מועטה יחסית, בין 200-350 סמ"ק, אבל גם לבני אשכנז שני משולשים יפים של פיצה זה המוציא לכל הדעות.