שומר שנתן לשומר ונגנב

שאלה:

שומר חינם שנתן את הפיקדון לשומר חינם והפקדון נגנב מהשני שלא בפשיעה אבל גם לא אונס הראשון חייב או פטור?

תשובה:

שלום וברכה,

מחלוקת בגמרא מדוע שומר שמסר לשומר חייב, א. אין רצוני שיהיה פקדוני ביד אחר. ב. איני מאמין לשומר השני שמספר מה קרה עם הפיקדון. כתבו התוספות נפ"מ אם השומר הראשון ראה בעצמו שנאנס הפיקדון, ויכול הוא בעצמו להשבע על כך, או שיש עדים שהפיקדון נאנס. לטעם הראשן חייב השומר. ולטעם השני פטור, שלמרות שלא מאמין לשומר השני אבל כאן השומר הראשון או העדים מעידים על כך. להלכה נפסק כטעם השני, ולכן אם לא ראה השומר הראשון ואין עדים על האונס, חייב הראשון לשלם, למרות שהשני הוא אדם נאמן יותר מהראשון. אבל אם ראה בעצמו או שיש עדים על כך, פטור השומר הראשון.

בהצלחה.

מקורות:

גמרא ב"מ לו, א. תוספות שם ע"ב ד"ה את.

שו"ע חו"מ סימן רצא סעיף כו.