גביע גלידה – עיקר וטפל בברכות

שאלה:

האם גלידה בגביע וופל , לעניין עיקר וטפל נחשבים מעורבים? אם כן מה הדין כאשר הגביע בא כדי לתת טעם טוב?

תשובה:

שלום וברכה

התערבב לך כאן שתי סוגיות שונות של עיקר וטפל… יש נושא של תערובת ששם המאכל נחשב על פי עיקרו, על פי הרוב או המין החשוב, זה לא שייך כאן שהגביע אינו מעורב במאכל אלא מאחסן אותו. אבל יש נושא נושא של עיקר וטפל, כאשר מאכל מסויים נאכל רק בגלל מאכל אחר, ולא היה נאכל מצד עצמו, ומכאן נדון לגביע גלידה:

למעשה ישנם כמה מיני גביעים, גביע שיש בו טעם חזק, גביע ממותק בטעם חלש (הגביע המצוי שנמכר לצורך מילוי גלידה ביתית), וגביע שאינו ממותק כלל.  גביע שיש בו טעם חזק של מתיקות יש לברך עליו ‘בורא מיני מזונות’ מכיון שמוסיף טעם חזק ועיקרי בגלידה.

גביע שיש בו טעם חלש, וכן גביע בלא מתיקות כלל, תלוי הדבר בדעת האוכל, שאם כוונתו לאכול את הגלידה והגביע נועד להחזיק את הגלידה, מברך ‘שהכל’ על הגלידה ופוטר גם את הגביע שנטפל לגלידה. אך כשאוכל אותו בכדי להוסיף טעם עיקרי לגלידה מברך גם על הגביע.

ואדם שאינו יודע את כוונתו או אדם שעיקר כוונתו לגלידה אך בדעתו גם לגביע, נחלקו בזה הפוסקים, וטוב להפריד מעט מהגביע ולברך עליו בנפרד ‘מזונות’ ואחר כך לברך ‘שהכל’ על הגלידה.

מקורות:

ספר וזאת הברכה בירור הלכה סימן לב אות א’.