דם צרור בעוף

רבני בית ההוראה
י"ד כסלו ה'תשע"ח

שאלה:

לא פשוט לי להחליט מתי הדם אסור ומתי לא. לדעתי צריך לתת לנשים שיעור מעשי. יש המון מקרים שאני מתלבטת. בשאלה זו אתייחס לכמה מהם, ברשותכם.

1. פעם שמתי לב שאם יש חתך קטן בעצם הרכה שנמצאת בחלק האחורי של הירך באזור הקרוב למקום החיבור, אז יוצא משם דם ממש כמו בחתך שיש לבן אדם. אתה שוטף, לוחץ מעט ושוב יוצא. זה לדעתי קורה בכל ירך של עוף.
זה היה לפני שבת, נלחצתי והתקשרתי לבית הוראה. אמרו לי שזה לא דם צרור ממכה.
אז אני מבינה שחתך זה לא מכה.
2. זה ידוע שאם מבשלים עוף חצי בישול ואז מוציאים את העוף מאיזו סיבה (למשל כדי להחליף מים) בדקירת מזלג, אז יוצא דם. האם אני יכולה לומר שגם פה זה לא נאסר, כי דקירה זה לא מכה?
3. בחלק הכי קיצוני של הירך, כשהוא הפוך, יש לכל הרוחב מין צורת שניים. ויש שם חתך שתמיד חותכים (חתוך לגמרי, לא כמו במקרה הראשון שזה כמו בן אדם שנחתך מעט). כמו כן, רואים עצם חתוכה במקומות אחרים, ותמיד יש במקום הצמוד לעצם – משהו אדום. אני מניחה שזה בסדר, כי זה מהחתך. נכון?
4. באזור הזה אני כמעט תמיד רואה כריש קטן של דם. לפעמים זה ממש צמוד לשומן. האם להתייחס לזה? בכלל דם שצמוד לשומן זה מותר?

תשובה:

שלום וברכה

כל דם שיוצא מהעוף לאחר המליחה, הוא מוהל ולא דם ומותר באכילה. מה שיש להקפיד זה רק על דם צרור, כלומר שכבר היה דם שיצא מהעוף והוא פשוט הגליד עליו או מתחת העור ורואים גוש דם, את זה צריך להוציא. מכה כחולה כמו שטף דם פנימי אינה אוסרת. מה שאת דוקרת את העוף או חותכת ויוצא מוהל, זה כלום.

10 תגובות

    אסתר רוטשטיין:

    תודה רבה. עכשיו אני מבינה יותר.
    הרבה פעמים אני רואה כתם אדמדם על העוף או הודו וזה לא גוש דם אלא כתם שנמצא על העוף והוא חלק מהבשר. האם צריך להוציאו?

    רבני בית ההוראה:

    לא צריך להוציא.

    אסתר רוטשטיין:

    1. הרבה פעמים אני רואה כתמים על חזה הודו, לפעמים זה כמו פסים ולפעמים לא. וזה אדום. קשה לי לדעת אם זה נחשב לדם קרוש. זה לא משהו שאפשר לגרד ואין לזה נפח. בבקשה עיזרו.

    2. שמעתי ממישהו שאם אני רוצה לצלות עוף, אז אין בעיה של דם צרור בכלל. האם זה נכון?
    אם כן, בבקשה מה ההגדרה המדוייקת לצלי?
    תודה רבה!

    רבני בית ההוראה:

    נראה לי שכבר כמה פעמים שאלת זאת, דם קרוש זה רק משהו ממשי, נימי דם או כתם אדמדם זה כלום.

    אסתר רוטשטיין:

    תודה רבה.
    ומה לגבי שאלה 2?

    רבני בית ההוראה:

    אם מדובר בעוף מוכשר במליחה כדין, זה לא דם אלא מוהל.

    אסתר רוטשטיין:

    סליחה ומחילה, אני חושבת שהרב ענה על שאלה 2 מהשאלה המקורית. אך אני התכוונתי לשאלה 2 מתאריך ה-22 לשני.
    הרי ידוע שצריך לבדוק בכשרויות מסויימות אם יש דם צרור. אך שמעתי שאם אני צולה ולא מבשלת, אז אין צורך לבדוק. אז רציתי לשאול בבקשה, האם זה נכון. ואם זה אכן נכון, מה ההגדרה של צלי? (תנור על איזה חום? כמה זמן? מותר לשים שמן, תבלינים? אפשר בסיר?)

    רבני בית ההוראה:

    אינני מכיר כלל כזה, אני מניח שבכל הכשרויות המליחה נעשית באופן שאינו מחייב בדיקה. צלי זה על אש – מנגל. או מנגל חשמלי.

    ענת טבצניק:

    בישלתי עוף של הרב מחפוד, ובתוך הפולקע היה דם בכמה פולקעים-יצא בזמן בישול.
    האם זה דם?
    האם זה פוסל את הסיר /הכפות שבישלתי?

    תודה מראש
    ענת

    רבני בית הוראה:

    אני חוזר ומסביר, דם צרור זה גוש דם שניכר לעין, מה שיצא רוטב בשעת בישול זה מוהל ולא דם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *