תפילה בקול רם / להשמיע לאוזנו

שאלה:

שלום
אני זוכר משהו כמו שצריך להשמיע לאוזניו את התפילה .
1. האם כך הוא ? איפה כתוב את זה?
2. זה צריך להיות בלחישה שרק אני אשמע? זה יכול להפריע ליושבים ליד בתפילתם…
3. יש אנשים שנוהגים כחזנים לפעמים ואומרים פתאום בקול גדול, וזה ודאי מפריע. לי בכל אופן. אני יכול להעיר להם על זה?
4. מה לגבי אנשים שבתפילת 18 אומרים את התפילה בקול. בית הכנסת שקט, ויש אצלנו מתפלל אחד שאני שומע את כל תפילת 18, גם כשהוא לא לידי. אני ממש לא יכול להתפלל כך. הבעיה שהוא איש מבוגר, ולא נעים לי להעיר לו, וגם סביר שהוא לא יוכל להשתנות.. מה לעשות?
(מקרה דומה שקורה הוא מישהו שמאחר לתפלה, או מתפלל לאט, ו"מתחזן" במקום שהציבור כבר עבר אותו)
מתנצל על השאלות , אבל זה קרה לי השבוע כמה פעמים וממש הפריע לי להתפלל
תודה

תשובה:

שלום וברכה

לכתחילה המתפלל גם בתפילת שמונה עשרה צריך להשמיע לאוזניו, כמובן אין צורך שאחרים ישמעו ובתפילת שמונה עשרה יש לדקדק שלא ישמעו, כדי שלא להפריע [בימים נוראים נהגו להקל בזה, כיון שכולם מתפללים מתוך סידור]. בדיעבד, גם אם לא השמיע לאוזניו, אבל הוציא בפיו ולא רק בהרהור, יצא ידי חובתו. ראה בכל זה בשו"ע סי' סב סעי' ג.

לגבי אותם אנשיםפ שמפריעים לך בתפילה, ראה באופן כללי צריך לדעת להסתדר עם אנשים להבליג מעט, ולהבין שכל אחד עם האופי שלו ואנחנו בולעים גם דברים שלא הכי נוחים לנו…

בודאי זה נכון על אותו זקן, מה אתה מצפה שיצא מכך שתדבר איתו…

בהצלחה רבה ושיתקבלו התפילות.