טעויות בברכות – התחיל ברכת הקיץ והמשיך בברכת החורף

שאלה:

שלום רב,
אם אדם שמתפלל בנוסח ספרד, אמר בתפילת שמונה עשרה ברכנו השם אלוקינו (התחיל שאילת טל כנהוג בקיץ) ומיד נזכר שעליו לבקש גשמים והמשיך "את השנה הזאת…" עד סוף הברכה ואז המשיך תפילת שמונה עשרה עד תומה.
האם יצא ידי לחובה?

תשובה:

שלום וברכה

כיון שאמר את תוכן הברכה על כל פרטיו כראוי, ואין שינוי משמעותי, וגם סיום הברכה נעשה כהוגן, יצא ידי חובתו. ולמעשה, אפילו אם נניח שיש שינוי משמעותי בתחילת הברכה, כיון שהאמצע והחתימה היו כהוגן, נוקטים להלכה כדעת הגר"א בסי' נט סעי' ב על פי הרשב"א שאינו חוזר ומברך, ושלא כדעת השו"ע שם, ומשום שספק ברכות להקל. ראה ביאור הלכה שם בהרחבה.

יום נעים.