אירוח קרובים חילונים בשבת

שאלה:

שלום רב,

אני בעל תשובה כעשר שנים לערך ונשוי לבעלת תשובה .
משפחתנו משני הצדדים חילונים אבל הקשר ביננו מצוין ונשמר ככה לאורך זמן ויש כבוד הדדי .

בת זוגתו של אבי מורי(אימי נפטרה ז"ל) מתכננת לעשות לאבי יום הולדת בהפתעה והתקשרה אלינו לומר שהם רוצים להגיע ביום שבת עצמו אלינו לעשות יום הולדת לאבי מורי. אנחנו כמובן שמחים שהם באים אבל האם מותר לנו להסכים לכך שיגיעו אלינו אפילו שהם כאילו הזמינו את עצמם? . אם זה מותר האם מותר לנו להודיע לשאר האחים והבנים שהם יהיו אצלנו ושהם יכולים לבוא או לרמוז להם וכאילו בהערמה הם גם יזמינו את עצמם ?

המצבים האילו מאד מורכבים מכיוון שהם חילונים ומגיעים ברכב אבל מבחינתינו הם באמת כולם תינוקות שנשבו ושני הצדדים מכבדים ואנחנו משתדלים צידינו לשמור על קשר טוב.

תשובה:

שלום וברכה

המצב הזה מאוד בעייתי, שכן בסופו של דבר הכל תלוי בכם ואתם המזמינים אף שהם יוזמים. אם הם באים מעצמם זה בסדר, אבל כאשר הם מודיעים ובעצם מבקשים את רשותכם, שתזמינו אותם, יוצא שאתם בעצם גורמים להם לחילול שבת הזה. לכן כדאי לעשות כל מה שאפשר למצוא סיבה לדחות את האירוע למוצאי שבת, ובכל מקרה אין מקום להזמין את האחים והאחיות, הנושא כאן אינו עצם האמירה שנוכל לדון אם ברמז זה יותר טוב, אלא שאתם גורמים לחילול שבת זה, וברור שרמיזה כזו שמבטאת הזמנה, היא בעצם הגורמת להם לכל אותם איסורי תורה חמורים.

היותם תינוקות שנישבו רק מכביד על האיסור ולא גורם כל קולא… שהרי אם כן ודאי יש לדאוג יותר למנוע אותם מן החטא.

שירבו שמחות!

מקורות:

ראה מנחת שלמה ח”ב עמ’ יז. וע”ע בהרחבה בענין זה בס’ בינה ודעת – מחללי שבת זמנינו עמ’ קלט.