מסיבת חלקאה בליל תענית

שאלה:

אני צריך לעשות חלקאה של בני אבל יש לי אפשרות רק שתי ימים: הא' זה יום לפני היום הולדת שלו דהיינו האירוע מתחיל ב2 בצהריים ובערך ב3 עושים לו הגילוח וב7 בערב מתחיל היום הולדת שלו ומסתמא הנשים והילדים מתישבים עד הערב במסיבה….והב' זה בט"ז תמוז באותו שעות (וברור כבר עבר יום הולדת) בכול שאלתי ביום הזה זה בגלל שמישבים עד הערב ובערב מתחיל י"ז תמוז. מה עלי לעשות. אני כותב מי חו"ל. תודה

תשובה:

לא הבנתי מדוע אי אפשר לעשות לעשות את המסיבה ולאחר מכן את הגילוח בערב? בכל אופן, ודאי שאין איסור לספר אותו לפני היותו בגיל שלש, אולם מנהג קדום הוא שלא לעשות כן, ולא לגלח אותו לפני הגיעו לגיל שלש ראה כאן בהרחבה. מאידך, לעשות מסיבה בליל תענית י"ז בתמוז גם הוא לא ראוי. שכן יש פוסקים שכתבו שגם אין לקבוע חתונה לליל התענית, ראה פרי השדה ח”ד סי’ סב, ואבן ישראל ח”ז סי’ כח, ושרגא המאיר ח”ז סי’ קמה, ונראה מדבריהם שליל תענית ראוי לנהוג בו כמו בתשעת הימים. לכן אם מסיימים את המסיבה מוקדם זה אפשרי ואין כל בעיה.