קביעת מזוזה בדירה ריקה

שלום. אדם קנה בית לשם עסק במטרה להשכיר לאחרים, הוא מעונין לעשות בפתח מזוזה לפני שישכיר כדי שלא יהיה תקלה שיגורו בביתו ללא מזוזה. האם יכול לקבוע בברכה לפני שהשכיר זאת ולפני שיש שוכר שגר שם?

תשובה:

שלום רב

למעשה אי אפשר לברך על קביעת המזוזה כשהדירה ריקה, העצה הטובה, שכאשר אתה משכיר את הדירה והם נכנסים לגור תבוא ותקבע מזוזה.

מקורות:

ראה ברכי יוסף או"ח סי' יט אות ב שדייק במגן אברהם שניתן לברך, וזאת מחמת השיטות שבניית הבית מחייבת מזוזה מיד כשנעשה ראוי למגורים, אבל להלכה כתב שצריך להתיישב בדבר, במקדש מעט רפה ג גם הביא מכמה פוסקים שאפשר לברך, וכן הביא בחמד משה או"ח יט א ובחסד לאברהם תנינא סט כתב שכך הוא מנהג העולם, אולם הרבה פוסקים חולקים וסוברים שלא ניתן אז לברך, ראה הרי בשמים תנינא ריט, אפיקי מגינים או"ח כא, ערוך השלחן יט ב, בן איש חי שנה ב פ' כי תבוא, הר צבי יו"ד רלב ועוד רבים.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. וכ"כ המשנ"ב בסימן י"ט ס"ק ד, שאין לברך על המזוזה רק כשהוא נכנס לדור בה תכף ומיד, כי מזוזה חובת הדר היא. וכתב בפסקי תשובות שם בשם הרב קנייבסקי שאף אם אין נכנס לדור שם בפועל אלא מכניס כלי ביתו ותשמישיו, כבר נתחייב במזוזה ויכול לקבוע מזוזה בברכה. ויקטור בוחניק רחובות.