אופן אמירת קדושה / אופן פתיחת ארון הקודש

שלום הרב,

אשמח לדעת את הדעות השונות לגבי שני ענינים:

א. כשאומרים בקדושה "זה אל זה ואמר" האם יש לפנות ימינה או שמאלה? ואם כן, איזה כיוון קודם?

ב. בזמן פתיחת ההיכל, לאיזה כיוון יש לפתוח את הפרוכת, מימין לשמאל או משמאל לימין?

יישר כח

תשובה:

שלום רב.

א. בשו”ת אז נדברו חלק יג סי’ לב כתב שלא מצא מקור לדבר. ולפלא על דבריו, שכן מנהג זה הובא בס’ בן איש חי פרשת תרומה, וכנראה שמקור ענין זה הוא בסידור הרש”ש שבכוונות הקדושה נתן כוונות לימין שמאל ואמצע. מסתבר שמנהג זה היה מקובל יותר אצל חכמי המזרח שכיוונו הליכותיהם בקודש על פי חכמת הקבלה והיה פחות ידוע ומפורסם בין גדולי אשכנז.

ב. המנהג לעלות לארון הקודש מימין הובא במשנה ברורה סי’ קמא ס”ק כה על פי המגן אברהם ועוד אחרונים, מסתבר שגם הפתיחה משם.

בהצלחה