להסתכל לשמים בזמן התפילה

שלום לרב

מחד כותב המשנה ברורה (צ' סק"ח) – הב"ח כתב דקודם שיתחיל להתפלל יסתכל בחלונות כלפי שמים כדי שיהא לבו נכנע.

מאידך (צה' ב') – ואותן המגביהים ראשיהם ועיניהם למעלה כמביטים על הגג המלאכים מלעיגים עליהם.

א. מה מקור דבריו שלא להגביה עיניים בתפילה.
ב. מדוע המלאכים מלעיגים עליהם.
ג. מדוע לפני תפילה זה ראוי ובתוך אינו? כמובן שלא נעלם מעיננו שכבר כתב לעורר הכוונה, דהיינו, שיהיה לבו נכנע.

יוער, משמע מהדברים, שלמעשה אין בתפילה כוונתנו לשמיים דיקא שהרי מלא כל הארץ כבודו, (על אף שנאמר – "אחד המרבה…ובלבד שיכוון את לבו לשמים"). אבל אם לעורר הכוונה (ושלא בתפילה כאמור) מותר, כי דרכם של אנשים לחוש את גדלות ה' יתברך בהסתכלותם למרומים, שכן זה נותן רושם בליבו של אדם, כך נראה.

אשמח לתשובת הרב, בין הלכה, בין השקפה, בין טעמי ח"ן

תודה מראש

תשובה:

שלום רב

המשנה ברורה הביא כמקור לדבריו ס' חסידים סי' יח. החילוק שציינת נכון, בהכנה לתפילה אפשר להתפעם מגדלות ה', אבל בשעת התפילה כשמסתכלים לשמים זה נראה כאילו פונים לשם, בעוד שהקב"ה מלוא כל הארץ כבודו.

שיתקבלו התפילות.

הצטרף לדיון

תגובה 1