קנה ספר ונולד ספר אם הוא גזול

בס"ד
שלום ברכה
קניתי ספר (מתמטיקה) משומש מחנות ספרים מסודרת
לאחר זמן הבחנתי שיש מדבקה על הכריכה מבפנים שמעידה שהספר היה רכוש בית ספר ונועד להשאלה. על המדבקה כתוב (לא כל כך בבירור) שם התלמיד המשאיל, אך לא שם בית הספר
יתכן אם כן שהתלמיד סיים את לימודיו ובמקום להחזיר את הספר מכר את הספר לחנות הספרים, ואם כן גזול הוא
אך יתכן גם שבית הספר בעצמו מכר ספר זה לחנות הספרים. רק שהתליה לא כל כך ברורה, כי הספר במצב חדש וגם רגילים להשתמש בו בבתי הספר, אלא שאולי החליטו להשתמש במהדורה של מחבר אחר. מעניין שלא היו יותר ספרים משומשים בחנות
יתכן ואם אטרח אצליח להתחקות אחרי התלמיד ואחרי בית ספרו
השאלה היא האם אפשר לתלות שהגיע לחנות בהיתר? ובמחנ"א שותפין סי' ד דן בשאלה דומה מי שקבל ממון ואינו יודע אם בטעות או במתנה, ועי' ב"מ סג: ובעה"ת ושא"ר שאם תובעו ברי חייב להחזיר. אך יש לחלק כמובן, שאין כאן ממון שוודאי אינו שלו (כמו שם שוודאי קיבל יותר ממה שמגיע לו)
ועוד יתכן שאפילו יודו כולם שהייתה טעות אינם נאמנין, שהלכה רווחת טענינן ללוקח. ועי' רא"ש רפ"ב דכתובות שטענינו יש לו דים טענת ברי והדברים עתיקין. והתענינתי אצל בעלי הוראה ולא קיבתי תשובה ברורה, אם יוכלו מעלתכם לחוורה כשמלה ושכמ"ה

תשובה:

שלום רב,

מאחר שאף אחד לא בא לתבוע אין לחשוש. וגם אם יבואו יצטרכו לשלם לך כמה ששילמת על החפץ (משום תקנת השוק) וגם זה יהיה תלוי במחלוקת אחרונים אם בכלל בית הספר יהיו נאמנים בטענתם (ראה קצה"ח קלד ב ונתיבות שם ב וכל מה שמובא שם ואכמ"ל ).