ברכה על בשמים בברית מילה

היי לילה טוב מדוע נוהגים להריח בשמים בברית מילה

תשובה:

שלום רב

מנהג בני ספרד להריח הדס בשעת ברית המילה כמובא בשו"ע בסי' רסה סעיף ד, ושני טעמים יש בדבר: א. כאשר אברהם אבינו מל את ילידי ביתו העמיד את הערלות על גבעת הערלות וכשזרחה עליהם השמש התליעו ועלה ריחם כריח ניחוח לה', אמר הקדוש ברוך הוא, בכל עת שעולה ריח זה לפני מיד אני מתמלא עליהם רחמים. וכדי להזכיר את אותו ריח מנהגנו להריח הדס, כן הובא בשבלי הלקט מילה סי' ד. טעם נוסף כתב שם, שכאשר גזרה המלכות שלא למול את הילדים היו נימולים בסתר, וכדי להודיע על המילה היו מעבירים בין הבתים הדס. ובמנהגנו זה אנחנו מזכירים את מסירות נפשם.

אגב מנהג בני תימן היה שלא מריחים הדס אלא מזלפים מי ורדים על ידי המברך ושאר הנוכחים.

שירבו שמחות!

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. אשריכם על ההערה על מנהג תימן. עיינתי בשולחן ערוך המקוצר של הרב רצאבי סימן קע"ג הערה כ"א ומצאתי דבר מעניין: "אומנם בגינת ורדים או"ח כלל א ריש סימן י"ח כתב שנהגו לברך ברכת הבשמים במילה על הדס, משום דבמינו אתעביד ביה מצוה דענף עץ עבות שבלולב, וראוי גם כן שיברכו עליו במילה, ולכן גם במוצ"ש נהגו לברך על ההדס מטעם זה כמ"ש הפוסקים [והעתיקו גם כן מהרי"ץ בעץ חיים דף קע"ט ע"א]. נראה שהבין שגם במוצ"ש מיירי בסתם הדס, וכפשט לשון הטור והש"ע. אך הט"ז ומשנ"ב שם פירשו דמיירי בהדס של לולב עצמו."
    ישר כח.