קידוש ע"י מחלל שבת בצנעא

ידוע שעדיף שגבר יעשה קידוש [בא"ח] האם גם במקרה שהאח מחלל שבת בחדרו בצנעא?! מצד אחד אני רוצה לזכות אותו במצוה אבל מצד שני לא נראה שזה מזיז לו, מצוה אחת יותר או פחות, וממש לא נוח לי שהוא, כביכול, מוציא אותי ידי חובה ועושה קידוש.
האם אני יכולה לעשות קידוש, בלב שלם?

תשובה:

שלום רב,

אם הוא מחלל שבת לא בפרהסיא ואינו מחלל שבת לפני אדם גדול (כלומר, הוא יתבייש לחלל שבת לפניו). הוא יכול להוציא אותך ידי חובת קידוש. ואת גם עושה עמו חסד בכך שאת מזכה אותו במצוות עשה מדאורייתא של קידוש בשבת (אם אינו מתפלל הקידוש אצלו הוא דאורייתא).

אבל גם את יכולה לעשות קידוש בעצמך. אין מעלה שאח שלך יעשה עבורך קידוש גם אם הוא היה שומר שבת.

מקורות:

שו"ת אור לציון ח"ב סי' כ' אות ה'.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה רבה! אז מאחר וזו מצוות עשה מדאורייתא, במיוחד אם הוא לא מתפלל, אמשיך לזכות אותו במצוות הקידוש.
    ידעתי שאני יכולה לקדש לעצמי ובעבר גם קידשתי והוצאתי גם אותו ידי חובה, כך היה גם בברכת המזון.
    וכדי לגרום לו לברך את ברכת המזון [ושהוא יוציא אותי ידי חובה, לא אני אותו כשיש ספק גדול אם אני יכולה להוציא אותו ידי חובת ברכת המזון] הבאתי אותו לידי כך שהוא שיעשה קידוש וגם יברך ברכת המזון… ובכדי שיסכים [היא יותר מידי ארוכה] הסכמנו על ברכת המזון בנוסח בלאדי.
    הועלתם לי מאוד. תזכו למצוות!