מותר לספר ברמז על פעולה האסורה בשבת?

הייתי בחוץ-לארץ ושאלו אותי בשבת מתי אני חוזר לארץ ועניתי שביום מסויים. לאחר מכן חשבתי לעצמי שהרי יש הלכה שאסור לומר שנעשה פעולה מפורשת שאסורה אך מותר לדוגמא לאמר ש״אלך לתל אביב״ כי באופן טכני אפשר היה ללכת באופן מותר בין ערים על ידי תחומין וכולי. מה לגבי לאמר שאחזור לארץ . הרי לא אמרתי שאטוס ומאידך לא נראה שיש איזשהו צד היתר להגיע בשבת לארץ מארה"ב….

תשובה:

שלום רב

כיון שאתה לא מזכיר בפה פעולה אסורה אין בכך איסור, ואף שלא ניתן ללכת לארץ ישראל ברגל, מכל מקום נחשב הדבר כהרהור בדבר אסור שאין בכך איסור בשבת, ולא כדיבור מפורש.

מקורות:

ראה שערים המצויינים בהלכה סי' צ קונטרס אחרון ס"ק ג על פי האשל אברהם בוטשאטש. משום כך התיר שם כל סיפור דברים שאין בו ציווי או הוראה על פעולה, אלא אומר אני עומד להחליף דירה או להחליף רכב  בלי להזכיר קניין או נסיעה – מותר.