חתימה בנוסח שנעשה בפני בית דין חשוב

בשטר היתר העסקא המפורסם על ידכם, כתוב בסופו כי היתר העסקא נעשה בפני בית דין חשוב.
האם יש למחוק זאת, בהנחה שחתימת השטר נעשית בין שני צדדים לעסקא ללא בי"ד?

תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

לא, אין למחוק את זה. מטרת הקנין בפני בית דין חשוב הוא בעצם לסלק את בעיות האסמכתא שיש בהסכמים. כפי שהביא הרמ"א בסי' רז. אולם מאחר שעל פי רוב ההסכם לא נחתם לפני בי"ד חשוב, חתימה על נוסח כזה בעצם מהווה ראיה שבו המתחייב בהסכם מודה שזה נחשב בצורה כזו, ולכן לא יועילו לו טענות אסמתכא כשיש הודאת בעל דין שהתחייבות זו היא מלאה, ונטולת בעיות אסמכתא. לכן במקרה כזה החתימה מועילה או מדין אודיתא או מדין הודעת בעל דין.