חינוך ילדים להזהר משקר

שאלה:

מה נכון לומר לילד בן 4 כשהוא רואה מכוניות בשבת.ושואל מדוע הן נוסעות הרי אסור!

תשובה:

שלום רב,

אסור לשקר לילד. צריכים לומר לו שיש אנשים שעוברים על איסור. וכל ילד יבין למיטב הבנתו. וגם אם הוא לא יבין לגמרי, בעזרת ה' כשיגדל הוא יבין יותר. אבל אם ישקרו לילד, בבוא העת כשהוא יבין הוא יזכור שמותר לשקר… הובא במסכת סוכה (מו,ב) "אמר רבי זירא לא לימא איניש לינוקא דיהיבנא לך מידי ולא יהיב ליה, משום דאתי לאגמוריה שיקרא, שנאמר למדו לשונם דבר שקר". כלומר, אסור לומר לילד אני אתן לך דבר מה ובסופו של דבר לא לתת לו, כי אז אנו מרגילים את הילד שמותר לשקר.

מותר בהחלט לומר שאותם אנשים לא יודעים שהדבר אסור, נדמה לי שזו האמת…