שקרים

שאלה:

שלום וברכה כבוד הרב,
האם יש היתר לשקר לאדם בדברים שקשורים אליי כאשר אמירת האמת תבייש אותי? אני מזכיר שהשקר לא יפגע באדם, זה דבר שקשור אליי אישית כך שאם אני אשקר לאותו אדם זה לא יפגע בו באיזשהי דרך, אבל אם אגיד את האמת איך שהיא זה מאוד יבייש אותי, האם יש היתר לשקר בנסיבות כאלו?

תשובה:

מותר לשקר לצורך צניעות או ענווה, כמבואר בגמרא בפרק אלו מציאות, שאדם משקר כדי שלא ידעו את מעשיו הצנועים, וכן מותר להעלים את ידיעותיו בתורה. אמנם בדרך כלל עדיף להתחמק ולא לשקר. וחשוב לזכור שאדם בעל ביטחון עצמי טוב יודע שהוא לא חייב דיווח על מעשיו לאנשים, ואם יש משהו שמבייש אותו הוא לא חייב להשיב… לא צריך לשקר… אלו החיים הפרטיים שלך ואין בהם מקום לאנשים אחרים ככל שזה לא נוח לך.

בהצלחה