עדות שקר בבית משפט

שלום רב,

האם על פי דין תורה מותר לתת עדות שקר בבית משפט?

תודה מראש

תשובה:

שלום רב,

אני מבין שהשאלה היא לא במקום שהוא רוצה להפסיד לחברו ע"י עדותו. שהרי זה ודאי אסור בהחלט, אלא השאלה היא שע"י העדות השיקרית שלו בערכאות, יצא דין צדק עפ"י דין תורה.

מקרה כזה, בבי"ד ודאי אסור כמבואר בשבועות לא,א: "מנין לנושה בחבירו מנה, שלא יאמר: אטעננו במאתים כדי שיודה לי במנה ויתחייב לי שבועה, ואגלגל עליו שבועה ממקום אחר? תלמוד לומר: מדבר שקר תרחק. מנין לנושה בחבירו מנה וטענו מאתים, שלא יאמר: אכפרנו בב"ד ואודה לו חוץ לבית דין, כדי שלא אתחייב לו שבועה ולא יגלגל עלי שבועה ממקום אחר? תלמוד לומר: מדבר שקר תרחק. מנין לשלשה שנושין מנה באחד, שלא יהא אחד בעל דין ושנים עדים כדי שיוציאו מנה ויחלוקו? ת"ל: מדבר שקר תרחק".

אולם בבית המשפט לדעות שסוברות שאיסור שקר מדאורייתא, יש במעיד בפני בי"ד, זה לכאורה לא קיים במעיד לפני בית משפט. אולם יש לדון בענין עצם השקר. ראה כאן מה שכתבנו בהגדרת איסור שקר.