האם מקצרים את הסליחות בבה"ב כשיש בעל ברית?

שאלה:

אם יש אדם שעושה ברית באחד מימי שני וחמישי (בה"ב) שנוהגים לומר סליחות, האם אומרים סליחות?

תשובה:

שלום רב,

בספר הליכות שלמה ניסן – אב פרק י"ג עמוד תג הובא שאומרים סליחות גם כשיש בעל ברית אלא שמקצרים בו, כלומר לא אומרים אלא עד לה' אלוקינו הרחמים והסליחות. וכן לא אומרים סליחות לתחלואי ילדים "קל נא רפא נא". וכך גם מופיע בלוח ארץ ישראל, שגם אין לומר אבינו מלכנו. אולם בספר שיח התפלה להגר"ח קנייבסקי שליט"א עמוד תרצא כתב שיש לומר את הסליחות עד תומן. וראה בבירור הלכה להגר"ב זילבר זצ"ל ח"ז עמוד נד-נו) שהאריך בזה, ולמסקנה הוא מסופק בענין בה"ב באופן שיש בעל ברית.

יצויין, כי בספר ירושתנו – שורשי ומנהגי אשכנז ח"ד עמוד קצב מוזכר, כי מנהג אשכנז במקרה כזה לומר סליחות כרגיל.