שיק שעבר עליו הזמן שניתן לפדות בבנק

בס"ד

נתתי צ'ק לחנות מסויימת ולא ראיתי שגבו אותו, וכבר עבר חצי שנה מהתאריך של הצ'ק [כלומר שכבר לא ניתן לפדותו], ואני מניח או שאבד הצ'ק או שיש להם ערמת צקים שלא הופקדו והם לא שמו לב שיש בהם צקים שהתאריך שלהם ישן. [וכן לפעמים לכתחילה אני נותן צקים שהתאריך הרשום בהם הוא לפני חודשיים – כדי שיגבו אותו מהר]
ושאלותי:
א. האם אני צריך ללכת לחנות ולחפש אותם כדי לשלם להם? [והאם יש הבדל אם זה צ'ק למוטב בלבד, או צק סחיר שיכול להיות שהם העבירו הלאה]
ב. אם אם יתקשרו אלי בעוד שנה או שנתיים ויבקשו כסף תמורת הצ'ק האם אני יהיה חייב לתת להם? [כי למעשה זה מאוד מבלבל בחשבונות השוטפים כשנופלת הוצאה כזו ששכחתי ממנה].

תודה מראש

תשובה:

שלום רב,

א. אם השיק סחיר, אין צורך לברר, כיון שגם אם השיק נאבד לא יצטרך נותן השיק לשלם לזה שקיבל.
אם השיק אינו סחיר (רשום 'למוטב בלבד' או 'לא סחיר'), לאחר ששה חודשים כששוב לא ניתן למשוך כסף מהבנק, רצוי להחמיר ולברר.

ב. אם יש להם עדיין את השיק תצטרך לשלם להם. הטענה שהדבר מפריע לניהול משק הבית יכולה להיות סיבה לתרעומות בלבד ולא מעבר לכך.

מקורות:

א. עיין כאן.

ב. בדומה לדין המבואר בשו"ע חו"מ סי' עד סעיף ד. ועיין בקצות סי' עג סק"ט ובשו"ת שי למורא סי' לד שהובא שם לעניין אם סוכם לשלם בתשלומים והמלווה הגיע במועד האחרון לגבות את כל החוב בבת אחת.