האם מותר לאכול מצה בשבת הגדול? האם יוצאים ידי חובת סעודת שבת במצה?

אי"ה אנחנו רוצים ללכת לבית מלון בשבת הגדול עקב סיום הנקיונות בערב פסח שיבוא עלינו לברכה.
כל בתי המלון כבר כשרים לפסח בשבת זו.
האם מותר לאכול מצה יומיים לפני החג?
והאם יוצאים ידי חובת שלוש סעודות עם המצה?

בברכה

שמואל

תשובה:

שלום רב.

מעיקר הדין אין איסור לאכול מצה אלא בערב פסח עצמו, ויש אומרים כבר מהלילה. אולם, יש מהאשכנזים הנוהגים שלא לאכול מצה מר"ח ניסן, כדי שיאכלו את המצה בתיאבון בליל הסדר.

בנוגע לברכת המצה, מנהג הספרדים לברך עליה מזונות כל ימות השנה חוץ מפסח [שאז היא עיקר הלחם ומקבלת חשיבות], וממילא יש בעיה לקיים בה את מצות סעודת שבת, אלא אם כן אוכלים ממנה כמות רבה של קביעות סעודה [במצה זה קצת קשה, מדובר בכ4 מצות לאדם בכל סעודה]. לדעתי, יש מלונות בכשרות מהודרת שמאפשרים לאכול בשבת זו חלות כמו בכל שבת.

מקורות:

על מנהג הספרדים לברך מזונות על מצה, ומשום שהיא דקה ונכססת, ראה ס' מחזיק ברכה לחיד"א סי' קנח סעי' ה. וראה בהרחבה בשו"ת יחוה דעת ח"ג סי' יב, ושו"ת אור לציון ח"ב פרק יג.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בסד
    שבוע מבורך
    לא הבנתי. אדם שרוצה לקיים סעודת מצוה בשבת קודש ולברך המוציא ואחר כך ברכת המזון לא דיי בכך שיאכל חצי מצה עגולה עבודת יד או מצה מרובעת אחת שלימה ?