הוצאת אברך מכולל ללא הודעה מוקדמת

האם על פי דין תורה אברך שמסולק מכולל מסיבה כל שהיא. האם צריך לתת לו התראה שבועיים לפני שהוא מסולק כמו שנהוג במקומות עבודה או לא.
ואם סולק אחרי קבלת המלגה בראשון לחודש אחרי כל מיני סיבות ללא שהודיעו לו לפני האם צריך לפצות אותו על כך.
יצויין שהאברך קיבל אזהרות כלליות בתקופה שלפני בהזדמנויות שונות לגבי התנהלותו והמשך לימודו.

תשובה:

שלום רב,

אם אין סיבה מוצדקת לפטר את האברך, חייבים לשלם לו מלגה עד הזמן החדש. אם יש סיבה מוצדקת, ניתן לפטר אותו מיום ליום ואין צורך להודיע מראש.

אברך כולל דומה לעובד לעניין דיני התורה בשכירות פועלים, אבל חוקי המדינה אינם חלים לגביו, כמו כן, אין 'מנהג' לתת לאברכי כולל פיצויי פיטורין ושאר זכויות של עובדים.

במקומות עבודה לא נהוג להודיע שבועיים מראש, אלא עובד יותר משנה – חודש מראש ופחות משנה – 1-2.5 ימים לכל חודש עבודה.

מקורות:

לעניין פיטורי אברך עיין שו"ת שבט הלוי ח"ח סי' שטו אות א. לעניין סיבות המצדיקות פיטורין באמצע התקופה עיין עלון המשפט גליון 32. יש לציין שאף לפי חוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות (סעיף 10) יש אפשרות לפטר עובד מסיבה מוצדקת ללא הודעה מראש.