ארבע כוסות לחולה בסכרת

שלום וברכה,

חולה שאובחנה אצלו מחלת סוכרת (מסוג 2) חמורה (בין יתר הגורמים זה הביא לאירוע איסכמי זמני) ובעקבות כך הרופאים אסרו עליו לאכול לחם ולשתות אלכהל ומיצי פירות ובמיוחד מיץ ענבים, כיצד ינהג בשבת ובליל הסדר בענין קידוש על הכוס בשבת ואכילת מצה ושתית ד' כוסות. גם בשתיית כוס חמר מדינה אין לו משקה מתאים, רק שותה מים.

תשובה:

שלום רב.

אם על פי הרופאים אינו יכול לשתות אף מעט יין (ללא סוכר), ולא יועיל לו אם יקח יותר אינסולין ביום זה, אינו חייב בשתיית ד' כוסות. ובקידוש יצא מאדם אחר שישתה את היין.

מקורות:

משנה ברורה סימן תע"ב ס"ק ל"ה, וכף החיים שם אות ס"ט, וערוך השולחן שם סעיף י"ד, וראה בנשמת אברהם חלק א' סימן תע"ב סק"ב שכתב שאם יכול לבדוק את רמת הסוכר ולהוסיף אינסולין במידת הצורך ישתה יין ויוסיף אינסולין ביום זה.