שיעור כזית לאכילת מצה ומרור

שאלה:

שלום וברכה.
בסידורים בהגדה רשום על כזית מרור 18 ואילו במוציא כזית 28
רציתי לדעת מה ההבדל בינהם? הרי שניהם כזית.
וכמה בדיוק צריך לשים לליל הסדר?

תשובה:

שלום וברכה

צריך לדעת שכל שיעורי האכילה בליל הסדר ובכלל בכל דיני האסור והמותר הנוגעים לאכילה בתורה, הם שיעורי נפח ולא משקל! כזית זה גודל של זית [של זמנם], כביצה זה כגודל ביצה וכן על זה הדרך.

הסיבה לכך שיש רבנים וכך היה הרב עובדיה זצ"ל מורה הרבה פעמים שיעורים לפי משקל, משום שמאוד קשה לאמוד נפח ומשקל פשוט שוקלים… וכיון ששיעור של מצה בנפח בומשקל הוא די דומה, הוא נתן לו שיעור במשקל.

המשקל הסגולי של מרור הוא פחות ממצה ולכן בשיעור כזית יהיה פחות משקל.

אני באופן אישי אינני יודע לומר שיעורים במשקל ואני לא בטוח על סמך מה כתבו בהגדה בדיוק כך, ואני רגיל לשער בנפח כעיקר הדין.

על שיעור כזית יש לנו מאמרים נפלאים בענין של רבנים הבקיאים היטב בענינים אלו ושם מפורטים כל השיטות ביניהם. ראה כאן וכאן.

ערב טוב ומבורך.