שמע על דירה של כונס נכסים ממתווך ולאחר מכן יצר קשר עם הכונס בעצמו

אדם שראה דירה בפעם הראשונה ע"י מתווך, הדירה מצאה חן בעיניו והוא הציעה הצעה לרכוש את הדירה. עוד באותו הזמן סגר עם המתווך עמלת תיווך בנוכחות אשתו ילדיו והמתווכים. חשוב לציין כי הדירה היתה אצל כונס נכסים. לאחר מספר פעמים שנתאחרו לכמה חודשים המתווך ניסה לגמור את העסקה והנה לאחר שהרוכש שמע את שמו של הכונס נכסים נפגשו השניים וסגרו בניהם על רכישת הדירה. הרוכש לא מוכן לשלם את כל עמלת התיווך בטענה שהמתווך לא היה זה שגמר את העסקה האם מגיעה מלא הכסף למתווך? חשוב לציין שהמתווך עבד המון זמן ואף היה זה שיצר קשר בין הכונס נכסים לרוכש.

תשובה:

שלום רב,

אם הקונה חתם על הסכם תיווך ולפי משמעות ההסכם במקרה כזה הקונה חייב לשלם תיווך, הרי הוא חייב, אף אם עברו מספר חודשים ואף אם המתווך לא גמר את העסקה.

בכל מקרה, אם הקונה שמע על הדירה רק ממתווך זה והוא לא היה צריך להשתמש בשירותי תיווך של אחרים, הרי הוא חייב לשלם דמי תיווך מלאים.

יש לציין שאסור לקנות דירה מכונס נכסים לפני שמקבלים את הסכמת בעל הדירה, או לחילופין היתר מרב.

מקורות:

לעניין אם העסקה נגמרה ללא מתווך נוסף, עיין עלון המשפט גליון 37 עמוד 7 שאף בשידוך יש לשלם למציע תשלום מלא, כל שכן בתיווך שבהרבה מקרים ניתן לגמור לאחר ששמעו את ההצעה ללא עזרת מתווך.

לעניין רכישת דירה מכונס נכסים עיין עלון המשפט גליון 38 עמוד 7.