לקוח שמסרב לשלם על העבודה

שאלה:

אני הגשתי מענקי מלחמה לאנשים בתשלום.
האנשים הגיעו אליי דרך מייצג שלהם הוא שאל מי רוצה הגשה בתשלום ומי שרצה העביר אליי.
משם אני לקחתי מהלקוח פרטים והגשתי.
יש לקוח ששלחתי לו לאחר שקיבל את התשלום של מס הכנסה בקשה לתשלום עבורי (10% מהסכום).
ואז הוא החליט שהוא לא מעוניין לשלם לי בגלל מספר סיבות:
1. לדעתו זה מחיר גבוה מידי הוא מכיר כמה ששילמו רק 500 או כלל לא שילמו. (ואני זה המחיר שלי לאחר שביררתי עם מספר משרדים שלוקחים ג"כ מחיר כזה.)
2. הוא טוען שלא עודכן על גובה הסכום כלל (הוא ידע שזה בתשלום אך לא שאל כמה)
3. טוען שזה עבודה של חצי שעה סה"כ ולא מבין שיש חישוב מסובך מאחור ולולא היה מגיש לבד לא היה מקבל כלל סכום שכזה.
מה הדין?

בתודה מראש

תשובה:

שלום וברכה,

הלקוח ידע שהשרות בתשלום ולא אמור לקבל עבודה בחינם. אחרי העבודה הלקוח לא יכול להחליט את גובה התשלום אלא היה לו לברר מתחילה כמה אתם לוקחים. ואם לא מדובר במחיר מופקע ויש אנשי מקצוע אחרים שדורשים מחיר כזה, הוא חייב לשלם את המחיר שאתם דורשים – גם אם הוא מוצא אחרים שעושים במחיר נמוך יותר.

בהצלחה.

מקורות:

אדם שעשה לחברו פעולה ללא ידיעתו, והלקוח נהנה מהעבודה, חייב הלקוח לשלם מדין 'נהנה'. חיוב נהנה משלמים לפי המחיר הפחות שבשוק. מאידך נפשק בשו"ע סימן שלא ס"ג שאם לא נקבו סכום אלא אמר כמו שמשלמים בעיר, חייב לשלם לפי הממוצע באותו מקום. ומבואר שאם הלקוח בא לדרוש עבודה והתנו על שכר ולא קצצו אם הסכום, לא יכול לשלם לפי המחיר הפחות. על כן במקרה שלכם שהלקוח בא לדרוש פעולה, היה לו לברר את הסכום מראש, ואם לא בירר חייב לשלם לפי המחיר שאתם דורשים, אלא אם כן המחיר הוא מחיר מופקע שאין כמותו בשוק.