החזרת תפילין לאחר שנמכרו

שאלה:

שלום וברכה!
תפילין שנמכרו למישהו בסכום יחסית גבוה בגלל בקשות מיוחדות שהיו לו, ונאמר שהם מהודרות ולאחר תקופה הוא לקח אותם לבדיקה אבל לא אצל מגיה מוסמך ונאמר לו שהתפילין לא מהודרות וכעת הוא החזיר את התפילין עם כמה פגמים בבתי התפילין (חשוב לציין שזה לא נמכר לו כך), ומבקש את כל הסכום בחזרה, מה הדין?

תשובה:

שלום וברכה,

כדי לקבוע שהתפילין לא מהודרות עליו לפנות למגיה מומחה ולא אדם שלא בקיא בהגהת תפילין.

אם הלקוח יביא חוות דעת ממגיה מומחה שהתפילין לא מהודרות יכול לבטל את המקח, כיון שקנה דווקא תפילין מהודרות. לגבי הפגמים שיש בתפילין, אם הפגם נעשה משימוש רגיל, הקונה פטור כיון שכך הדרך להשתמש. אם נעשה פגמים שלא משימוש רגיל, הקונה יבטל את המקח וישלם על הנזק שנעשה לתפילין.

בהצלחה.

מקורות:

ראה סמ"ע סימן רלב ס"ק י בשם המגיד משנה שיכל לבדוק ולא בדק, ברי זה מחילה על המום. ובנתיבות ביאר שאם השתמש אחרי שיכל לבדוק, הרי זה מחילה, וכאן שפגם את המוצר הפסיד את הזכות להחזיר את המקח. אולם כאן אין הדרך לבדוק ולכן העובדה שלא בדק מיד לא נחשב 'סבר וקיבל'.

בשו"ע שם סעיף יג מבואר שמום שדרך לעשותו פטור הקונה לשלם ושאין דרך לעשותו חייב לשלם.