קריאת מגילה על ידי שאינו שומר מצוות או על ידי אשה?

שאלה:

שלום
בקריאה למשפחה בבית (רק בנות) עם מגילה כשרה, יש באפשרותינו לצאת ע"י אחי שאינו שומר תורה ומצוות? או שעדיף שאחת הבנות תקרא ותוציא את כולן (וגם את האח)?

תשובה:

עדיף שאחת הבנות תקרא את המגילה.

אמנם לגבי חובתו של האח לא מוסכם שהוא יוצא ידי חובה בקריאתה, אבל אתן לכאורה לא יוצאות ידי חובה בקריאתו, ככל שהוא מחלל שבת בפרהסיה.

מקורות:

ראה משנה ברורה סמן תרפט ס"ק ז שאשה מוציאה את חברתה ידי חובה.

לגבי אם אשה מוציאה ידי חובה גברים, זה תלוי בכמה מחלוקות אחרונים, לשיטת בה"ג גדר חיובה של אשה שונה משל גבר, איש מחוייב בקריאה ואשה בשמיעה ולכן היא אינה יכולה לקרוא עבורו. כמו כן, לשיטת הטורי אבן, אשה חייבת רק מדרבנן, כיון שהיא מצוה שהזמן גרמא, והחיוב מצד שאף הן היו באותו הנס אינו אלא דרבנן, ואילו הגבר חייב מדברי נביאים. ולכן הביא השולחן ערוך שם מחלוקת בסעיף ב' אם אשה יכולה לקרוא לגבר, אמנם העיקר להלכה שם לדעתו שאשה יכולה לקרוא לגבר. הבעיה להלכה היא בעיקר בקריאה בציבור אבל לא בקריאה משפחתית.