צחצוח שיניים בשבת

שאלה:

שלום הרב,
יש משחת שיניים עם פסים כחול לבן, ומשחת שיניים בצבע תכלת. כשמצחצחים בשתיהן – הקצף יוצא לבן.
בשבת – האם יש איסור לערבב את הצבעים, כך שייצא לבן, והאם יש איסור שעל ידי צחצוח השיניים, הכחול יהפוך ללבן? זה נחשב צביעה?
תודה!

תשובה:

שלום וברכה

אם יש כוונה לשינוי הצבע יש בזה בעיה של צובע, אבל מה שהגוון משתנה מחמת השימוש והעירבוב אינו נחשב צביעה.

עצם השימוש במשחת שיניים בשבת הוא בעייתי מצד ממרח, ועל פי המשנה ברורה בסימן שכו ס"ק ל. ולכן יש להשתמש במי פה ולא במשחת שיניים. כמו כן נהגו להמנע משימוש במברשת שיניים בשבת מחשש הוצאת דם.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. איזה ממרח יש במשחת שיניים על השיניים?
    זה נשטף אחרי שניות,וגם אין מטרת המשחה לסתום נקבים או חורים אלא נועדה לניקוי בעלמא ונעלמת תוך שניות..

    לגבי "סחיטה", אין דבר כזה בחומר סינטטי שלא סופג, יש אולי "נראה כסוחט", אבל אם כך אז תגזור גם איסור סחיטה במברשת של אסלה? הרי שם יש אותם סיבי ניילון בדיוק?

    לגבי חשש הוצאת דם,זה נכון שמי שיודע שירד לו דם ברור שאסור לו לצחצח שינים בשבת, אבל לרוב האנשים לא יורד דם כשמצחצחים.

    עם זאת רבים נוהגים לא לצחצח שיניים בשבת ורק להשתמש במי פה, יש גם בעיה של שטיפת המברשת בגמר השימוש מצד מכין מקודש לחול,ויש שחששו לעובדין בחול ולכן מייחדים מברשת מיוחד לשבת,במידה ובוחרים כן לצחצח שינים בשבת.

  2. משנה ברורה סימן שכו ס"ק ל
    (ל) והוי נולד – ודמי לריסוק שלג וברד שנתבאר לעיל בסימן ש"כ שאסור ג"כ מטעם זה ועיין במ"א שכתב בשם ש"ג שיש מתירין בזה דס"ל דמה שאסרו חז"ל לרסק שלג וברד הוא משום גזירת סחיטת פירות העומדין למשקין שאף השלג וברד למימיהם הם עומדים וא"כ בורית ושאר חלב שאינם עומדים למשקין מותר לכתחלה ועיין בספר תפארת ישראל שכתב דבבורית שלנו שהיא רכה לכו"ע אסור משום ממחק וכעין מה דאיתא לענין שעוה בסימן שי"ד סי"א ע"ש וכן מצאתי בספר דברי מנחם בשם המעש"ר בפ' כ"ב מהלכות שבת דין י"ג דהוא ממרח וממחק והוא אב מלאכה ופסיק רישא וכו' והוא פשוט ויש להזהיר העם ע"ז מאד עכ"ל ולבד כ"ז משמע ברש"י דף נ' ע"ב דבורית משיר השער וכ"כ הר"ן וכן הוא מנהג כל ישראל להחמיר בזה:
    לגבי מברשת שיניים החמירו יותר, כי זה מאוד צפוף בשונה מאסלה. ראה ארחות שבת יז, כט, שש"כ יד לט.
    הגר"ע יוסף כתב שניתן להתיר למי שמצטער בכך, אבל לכתחילה להחמיר בדבר.