אדם שהתחיל סעודה באיסור לפני התפילה

שאלה:

החברותא שלי ואני הבנו כך:

לגבי מעריב:

אם אדם התחיל סעודה גדולה מהחצי שעה שלפני צאת הכוכבים – הוא עשה באיסור, ועליו לקרוא ק"ש מייד בצאת הכוכבים, אך לגבי התפילה זה תלוי.
אם יש לו שהות אחרי הסעודה – לא חייב להתפלל עכשיו.

לגבי מנחה:

אם אדם התחיל סעודה מהחצי שעה שלפני זמן מנחה קטנה – הוא עשה באיסור, ועליו להתפלל מנחה מייד, אף אם יש לו שהות אחרי הסעודה והוא יספיק לסיים הכל עד לפני שקיעה.

שאלה ראשונה: האם הבנו נכון?
שאלה שניה: למה הדין בתפילת מנחה יותר חמור מתפילת מעריב?

תשובה:

שלום וברכה

נכון מאוד כמבואר בסי' רלב וסי' רלה, בטעם הדבר, בבית יוסף סי' רלה נראה שהוא משום שתפילת ערבית רשות [בשונה מק"ש שהיא דאורייתא], ועוד יש להוסיף בזה שזמנה כל הלילה ואין חשש כל כך שימשך ולא יתפלל.