לתרומות לחץ כאן

התברר שהמקח טעות צריך להחזיר את ההנאה שנהנה מהחפץ

שאלה:

שלום לכבוד הרבנים המשיבים
מי שקנה דירה ולאחר זמן שהיה גר שם התברר שהיה מקח טעות, לפי המבואר בהלכות ריבית הוא צריך לשלם שכירות על הזמן שהיה גר שם, אלא שטוען הלוקח שאינו נחשב גברא דעביד למיגר כיון שאם לא היה קונה את הדירה הזו היה קונה דירה אחרת ואין לו שום הנאה מהזמן שהיה גר שם ולכן פטור מלשלם שכירות, האם טענתו נכונה ?
אשמח למקורות
בתודה מראש

תשובה:

שלום וברכה,

בשו"ע חו"מ סימן רלב סט"ו אם התברר שיש מום במקח ומבטל את המקח צריך לשלם על הפירות שאכל. הסמ"ע הביא את דברי הלבוש שכתב שהטעם משום ריביתת. הסמ"ע הקשה על דבריו שהרי אבק ריבית אינה יוצאה בדיינים, ומדוע צריך להחזיר את הפירות שאכל. הסמ"ע ביאר כיון שהקרקע הייתה כגזל בידו צריך לשלם על הפירות שאכל. הנתיבות שם ס"ק ה ובחידושים ס"ק יד כתב שלכן גם אם הוא גברא דלא עביד ללמיגר יהיה חייב כיון שהקרקע עומדת לשכר, חייב לשלם כדין גזלן. ולפי דברי הסמ"ע והנתיבות גם אם יש לו קרקע לדור בחינם חייב לשלם על הפירות.

גם לפי דברי הלבוש שחייב משום ריבית, אין זה נחשב לא עביד למיגר רק אם יש לו בית אחר לגור בו, אבל אם אין לו בית לגור, אף שטוען שהיה קונה בית אין זה נחשב שלא נהנה. כיון שהתברר שהבית לא היה שלו ולא היה לו בית לגור בחינם, ולכן חייב לשלם.

בהצלחה.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל