לאיזה בית מדרש אני צריך לשלם נזק?

שאלה:

שלום כבוד הרב.

אני זוכר שגרמתי נזק לאיזה ספר קודש.
ואני חייב לשלם את הנזק.
אבל אני לא זוכר איפה הבית המדרש שבו היה נמצא אותו ספר קודש.

מה עליי לעשות?
האם אני חייב לשלם אותו תשלום לכל בתי המדרש של העיר כולה?
(זה הופך להיות הרבה כסף!!!).

תודה מראש.
יהי רצון שהקב"ה יאמר דיי לכל צרותינו ולכל צרוך עמו ישראל.
בשורות טובות, ישועות ונחמות.

תשובה:

שלום וברכה,

אתה לא חייב לשלם לכל הבתי כנסיות, ואם אתה לא יודע למי לשלם אתה לא צריך לשלם. וכיון שמדובר בכספי צדקה ובני העיר יהנו, ראוי שתשלם לאחד מהבתי כנסיות את ערך הנזק.

בהצלחה.

מקורות:

השו"ע בהלכות גזלה סימן שסה ס"ב שאם גזל מאחד מבני אדם ולא יודע ממי גזל והם לא תובעים אותו, פטור מלשלם, ואם בא לצאת ידי שמים ישלם לכל אחד ואחד. ומבואר שאם לא יודע למי לשלם פטור, ונראה שמדת חסידות שישלם לכל אחד נאמר דווקא בגזל כדי שיוציא גזילה מתחת ידו, ולא נאמר במזיק.