לשלם על נזק שגרמתי בגלל הטרדות

שאלה:

שלום כבוד הרב.

בשנה שעברה, עבדתי באיזה מפעל מזון (לעשיית מצות מכונה) בתור משגיח כשרות (בחו"ל).
זה היה עבודה קשה מאוד.
ואז, היה גוי טיפש אחד שהרבה פעמים לחץ עליי מאוד בעבודה, ופעם אחת הפריע לי כל כך שכעסתי עליו והברחתי אותו.
אבל עדיין איים עליי, ואז כדי לאיים עליו – בכעסי, וגם כדי שהוא יפסיק להציק לי חד משמעית, שפכתי על הרצפה כמו קופסא שהכילה מצות שבורות (לעשיית "קמח מצות").

ואחר כך, יש מנהלת אחת שהגיעה וכעסה עליי בגלל זה.
אבל לא אמרה לי שאני חייב להחזיר את הנזק בגרמתי (בגלל העובדה שפכתי חתיכות של מצות על הרצפה).

אבל בכל זאת, הגם שאותה מנהלת לא אמרה לי להחזיר שום דבר, אולי אני חייב לתקן את הנזק שעשיתי.
וגם, אותה מנהלת לא הייתה בעלת המפעל הזה, ואולי העובדה שהיא לא אמרה לי להחזיר שום דבר לא שווה כלום…

מה הדין?
האם אני חייב לשלם על הנזק שגרמתי?

תודה מראש.
בשורות טובות, ישועות ונחמות.

תשובה:

שלום וברכה,

אתה לא אמור להרגיע או לאיים על הגוי שמאיים עליך ברכוש של המאפייה, ולכן אתה חייב לשלם על הנזק. העובדה שהאחראית לא גבתה זה לא פוטר, גם אם יש לה סמכות למחול על הנזק, אבל כאן היא לא מחלה אלא שתקה. ולכן אתה צריך לפנות למנהל ולשלם על הנזק, או לספר את כל הסיפור ולבקש ממנו מחילה.

בהצלחה.

מקורות:

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום כבוד הרב.
    הייתי רוצה לחזור על הנושא הזה.

    לפי המקורות שלי, הבעלים של אותה מאפיית מצות מכרו את המפעל למישהו אחר, והבעל החדש עדיין מכין מצות מכונה לפסח.
    אבל בידיעה הזאת, יש לי שתי שאלות:
    1) אולי בגלל שהבעלים הישנים אינם מנהלים אותה מפעל עוד, אולי אין לי עוד סיבה להחזיר כסף (בגלל נזקים כמדובר קודם);
    2) ואפילו אם יש לי עדיין חיוב להחזיר להם כסף, אני לא יודע איפה הם גרים, ואיך להחזיר להם כסף באופן ישיר…

    וחוץ מזה, כבוד הרב, למה עליי לשלם נזק, ובנוסף לכך לבעלים ישנים שאינם מנהלים עוד אותה מאפיית מצות?
    אולי הגוי שהטריד אותי הוא זה שחייב לשלם נזקים… הרי אם לא היה מטריד ומאיים אותי, לא הייתי שופך על הרצפה מצות שבורות…

    מה הדין?
    האם בכל זאת יש לי להחזיר כסף לבעלים הישנים, בידיעה שהם לא מנהלים עוד את המאפייה הזאת?

    תודה מראש.
    חודש טוב ומבורך.
    בשורות טובות, ישועות ונחמות.

  2. אם יש חיוב תשלומים חייבים לשלם לבעלים הראשונים גם אם הם לא מנהלים את המאפיה.
    אם זה היה במצב של אונס אתה פטור, אבל לא ברור שזה אונס ועד כדי כך הוא הפחיד אותך שהייתה במצב של אי שליטה, ולכן יש חובת תשלומים לבעלים הראשונים. אתה יכול להשיג את המספר ולהודיע לו הוא ודאי ימחל לך משובר בסכום קטן.