מצפון רדיפה עצמית הרהורים הסתכלות

שאלה:

שלום כבוד הרב,
מי שהוא בחברה מעורבת (עבודה, צבא או מה שישיה) קשה לי להזתכל על זה בצורה חיובית של "טרוד במלאכתו, שהרי יש לי תמיד מחשבה של אולי לא היית צריך להסתכל שנייה אחת יותר אולי נהניתי או התכוונתי להינות ואני מבין שבעולם הרחב שלנו זה לא דרך חשיבה בריא מצד אחד, מצד שני, המצפון עומד וקיים ולא ניתן להרגעה ש"ראיתי דבר בלתי " ואז זה גורם בתת מודע לראות רק את הרע כי הרי אי אפשר להסתכל על זה בצורה חיובית אז בוא נסתכל על זה בצורה רעה שהעולם כולו פרוץ. אבל תמיד יהיו מלא התלבטויות לא בריאות ודאגות אולי אני לא הייתי אמור להסתכל במקרה הספציפי הזה אולי זה מה שגרם לי להרהור והשאיר בי חותם בלתי נמחק בנוסף לאיבוד זרע שנגרם מכך
בקיצור אני ברדיפה עצמית תמידית בקטע הזה וכמובן שאין בדרגתי להיגדר בצורה המקסימלית ולו אפילו שלושים אחוז מזה ואני אעדיף להיעדר מההרהור כי "אדם נורמלי אמור להיות מסוגל לנתן את תחושת ההרהור" מצד שני המצפון בא ואומר "אבל תראה כמה אתה משחית" וזה מונע ממני להתקדם בחיים ולראות את הדברים בכללותם זה או להתנתק מהעולם ולהיות במצב של עצבות כי אני לא יכול להיות סקרן ומעורב ומעוניין בענייני העולם או להיות יותר מדי סקרן וברדיפה עצמית על כל הרהור וחצי שנייה שהסתכלתי יותר מדי
וגם לפי החישוב שלי זה אף פעם לא מאה אחוז סקרנות תמיד יש איזה 30 אחוז של חשק ו30 אחוז של הרגשה שאני עושה משהו אסור ואולי הדרך הטובה במקרה הזה זה לא להילחם עם הסקרנות ולומר "אל תהיה בצמצום ותמיד תסתכל על התמונה הרחבה ופשוט אל תהרהר ותנסה להיות אדם ששואף לא להסתכל על נשים בצורה של חפץ אלא בצורה של בן אדם" מצד שני אי אפשר להשתיק את המצפון

תשובה:

שלום וברכה ידידי

חשוב לדעת בנקודה זו דבר אחד: מה שמוטל עלינו הוא בעיקר לחשוב היכן אנחנו אמורים להמצא, האם זה המקום הנכון לנו או לא. אחרי שהחלטנו שמחמת הצורך בפרנסה וכדומה אין לנו אפשרות אחרת וזה המקום, אין לנו באמת אפשרות לשלוט בכל מבט ובכל מחשבה, אפשר וצריך לסגל לעצמנו סגנון קשר עם אנשים, ריחוק מתבקש, לא ידידות אלא נימוס, אבל לא הרבה מעבר, רק התנהלות כללית של בן תורה.

הפטנט הכי טוב של היצר הרע הוא בעצם המחשבות שלך, ומדוע? משום שכידוע, אם נאמר לאדם "עכשיו שלוש דקות לא תחשוב על פיל ורוד ותקבל מליון דולר", אין סיכוי בעולם שהוא לא יחשוב על פיל ורוד… זאת למרות שמעולם הוא לא חשב על פילים ורודים… כאשר אתה עסוק כל הזמן במחשבה לא לראות ולא לחשוב, הנושא הזה נמצא אצלך כל הזמן ואתה כל הזמן חושב ומהרהר… לכן, באופן פרדוקסלי, כאשר אתה נזהר באופן מופרז או מוטרד באופן מופרז מלא לחשוב, אתה כל הזמן חושב… ולכן העיסוק שלנו צריך להיות רק בדבר אחד, לסגל לעצמנו דרך חיים של בן תורה, כל מה שיקרה מעבר לכך, אחרי שאנחנו באופן כללי ואני חוזר שוב באופן כללי – באורח החיים, נוהגים כבני תורה, זה כבר לא בשליטתנו ואנחנו פשוט מתעלמים מזה ולא עוסקים בזה.

בהצלחה רבה וחיים טובים ומאושרים.