פנייה לערכאות נגד יזם

שאלה:

אנחנו רכשנו דירה בפרוייקט בבית שמש, תאריך המסירה היה אמור להיות בתחילת אלול ו60 ימי הגרייס היו אמורים להסתיים אחרי סוכות, אדהכי והכי פרצה המלחמה וכעת היזם טוען שאינו משלם לנו כלל את הפיצויים הקבועים בחוזה חד משמעית. בטענה שבחוזה כתוב שבמלחמה הוא פטור מפיצויים, הנקודה שהאיחור שלו הוא איחור בלי קשר למלחמה לפחות בחלקו, הבניין בו רכשנו עדיין עם הפיגומים סביבו ונכונה שם עבודה של לפחות 6 חודש, והיזם בשלו שאינו משלם כלום למרות שהוא כבר השיג פועלים וכו וכו
כעת התגבשה קבוצה לתביעה על ידי עורך דין שטען שהסעיף בחוזה המקנה לו אפשרות להימנע מפיצוי במלחמה הוא סעיף לא תקף משפטית, הוא טוען שיש לכך תקדימים, וכן כיוון שכל המלחמה פרצה אחרי המועד החוזי אז לא יתכן שחוטא יצא נשכר וכו'.
השאלה האם מותר לפנות לערכאות, בגדול זו תביעה בסדר גודל של המון כסף כמה מאות אלפי שקלים… כך שלא יודע אם לדין תורה יהיה כח לאכוף חיוב כזה באם יהיה, מדובר ביזם שספג לא אחת תביעות בבתי משפט, הוא מיוצג באמצעות משפחתו שהינם עורכי דין כולם מהמגזר הדתי לאומי. וכן אנו כל חודש נפסדים באלפי שח בשל כך

תשובה:

שלום וברכה,

אסור לתבוע בערכאות וכל תביעה ממונית צריכה להיות בבית דין רבני בלבד. אם הצדדים חותמים בוררות יש תוקף משפטי לפסיקה של הבית דין – גם אם מדובר בסכומי עתק. מן הסתם העו"ד שמייצגים אתכם ינסו לשדל אתכם לגרור את התביעה לבית משפט, משום ששם הם מרוויחים יותר כסף, אבל אין כל היתר לתבוע בית משפט, ומי שתובע בבית משפט מרים יד בתורת משה – ח"ו.

אם הנתבע לא ירצה להופיע בבית דין, בית דין יתנו לכם היתר לתבוע בערכאות, ואז תוכלו לתבוע כרצונכם.

בהצלחה.

מקורות:

שו"ע סימן כו.