טלטול ספר תורה פרטי לצורך בר מצוה

שאלה:

שלום רב
אנחנו רוצים לעשות מניין בר מצווה בבית אשר אין שם ספר תורה באופן קבוע.
יש באפשרותנו להביא ספר תורה אשר נמצא בדרך קבע בבית אחר.
האם ניתן להוציא את ספר התורה מהבית האחר ולהביאו לבית אשר ברצוננו לקיים שם את המנין על מנת שנער הבר מצוה יוכל לקרוא ממנו.
תודה רבה

תשובה:

אם מדובר בספר תורה של אדם פרטי, כלומר הוא לא נתרם לבית הכנסת אלא הושאל על דעת שכשירצו יוכלו להוציא ולקחת למקום אחר [יש מקפידים כך לעשות כדי שישאר בבעלותם ספר תורה], יש להקל לטלטל לצורך אותם בעלים ממקום למקום, כמבואר בחקרי לב יו"ד ח"ב השמטות סי ו.

אבל אם הוא נתרם לבית הכנסת כאן מתחילה הבעיה, ואף שמצינו שלצורך חולה או חתן מתירים להביא ספר תורה בתנאי שמייחדים לו מקום מיוחד ל24 שעות לפחות וקוראים בו שלוש קריאות, בפוסקים הוזכר היתר זה רק כשזה נעשה לצורך גדול, חולה שלא יכול לשמוע קריאה באופן אחר, או שמחת חתן וכלה במקום שאין שם ספר תורה, אבל כאן שאפשר לעלות לתורה בבית כנסת המקומי ורק יש סתם רצון רגשי שהוא יקרא במנין חגיגי פרטי, קשה בעיני להקל. על עיקר דין זה ראה עוד אגרות משה ח"א סי' לד, וראה שם כמה נכנסו לדוחק, שחתן [נישואין] דומה למלך, והוא בכלל אדם חשוב, ויש ציבור הנזקק לכך ועוד, לכן קשה להקל.

מזל טוב ורוב נחת.