דיווח על אי עבודה ולשון הרע

שאלה:

שלום כבוד הרב.
אני עובד בליווי הסעות מטעם העירייה בין הסדרים של הכולל, הייתי אמור ללוות ילד אחד היום לפעוטון אך בבוקר שכבר הייתי ממש מחוץ לבית בדרך לילד אבא שלו התקשר אלי ואמר שהוא הולך היום לרופא ואני צריך רק להחזיר אותו.
השאלה האם אני צריך לדווח לעירייה שלא עבדתי, כי בשביל להתארגן לעבודה בבוקר מוקדם זה אומר שאני צריך לישון מוקדם וזה "סוגר" לי את הערב מבחינת דברים שאני יכול לעשות (כמו לדוגמה לבקר את ההורים שגרים רחוק) וגם אם לא, אני הייתי יכול לישון עוד שעה בבוקר ורק אז לקום להתפלל וללכת לכולל וזה "לקח" לי שעת שינה.

דבר שני, בדיני לשון הרע, יש אברך בכולל שאני נמצא בו שחשדתי בו שהיראת שמיים שלו "לא בשמיים", והיום הבנתי למה, בדרך לקחת ספר מהמדף ראיתי אותו עם גמרא פתוחה על השולחן אך הוא משחק בטלפון שלו באיזה משחק קלפים, עמדתי לידו תוך כדי שאני מעיין בספר כדי שירגיש לא נעים ויפסיק אבל זה לא עזר, הוא היה שקוע בזה ולא עניין אותו, עכשיו להוכיח אותו לא נראה לי שיעזור, כי אני לא המשגיח שם אלא סך הכל אברך חדש בכולל הזה.
השאלה האם להגיד לראש כולל זה נחשב לשון הרע לתועלת שמותר או שמסתמא הראש כולל יודע והוא משאיר אותו על דעת זה?

תשובה:

שלום וברכה,

אם כבר יצאת מהבית לכיוון העבודה ואח"כ ביטלו אותך מגיע לך את שכרך.

כדאי שתדאג לעצמך בעלייה בתורה ויראת שמים, ואל תנסה לחנך אחרים – לא להסתכל עליהם ולא למסור את שמותם לראש כולל.

בהצלחה.

מקורות:

אם התחיל במלאכה חייב לשלם לו את שכרו, ולא נחשב לאונס כיון שהיה ניתן להודיע לו מראש על ביטול התלמיד.