להיכנס לחדר מדרגות של זרים בזמן אזעקה

שאלה:

שלום וברכה
לפני זמן מה הייתה אזעקה והייתי ברחוב ,נכנסתי לתוך בניין מגורים, הדלת הייתה לא סגורה עד הסוף.. אחרי שפתחתי התחילו לצעוק לי כמה אנשים להשאיר את הדלת פתוחה כדי שהם ייכנסו , נכנסנו לחדר המדרגות ואחד מהם הדליק את האור שמה , אמרתי להם שאני לא גר שמה (הם חשבו שכן כי נכנסתי) ואחר כך שאלתי אם מישהו מהנוכחים גר שמה נאמר שלא .. השאלה האם אין כאן עניין של גזל שנכנסו פנימה והדליקו אור וכו'?
בתודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

בזמן אזעקה מותר להיכנס לחדר מדרגות – גם אם בעלי המקום מקפידים שזרים לא ייכנסו לחדר מדרגות. ואפילו להדליק את האור מותר אם יש צורך בדבר. ואין חובת תשלומים על כך.

בהצלחה.

מקורות:

מותר לאדם להציל את עצמו בממון חברו, אלא שחייב לשלם על מה שלוקח מחברו כדי להציל את עצמו, כמבואר בשו"ע סימן שנט ס"ד וסימן שפ ס"ג. ולכן מותר להיכנס לחדר מדרגות של זרים ולהשתמש בתאורה אם יש צורך בדבר. ומסתבר שכאן אין חיוב תשלומים כיון שזה דבר שלא מקפידים עליו, ויש אומדנא שבזמן אזעקה מסכימים שייכנסו אנשים לחדר מדרגות וישתמשו בחשמל.