תפילה לנשים – ברכות קריאת שמע

שאלה:

שלום כבוד הרב
רציתי לשאול לגבי תפילת שחרית וערבית לנשים מה מותר לאישה להתפלל.
שמעתי שיש חלקים בתפילה שלאישה אסור לומר .
תודה

תשובה:

שלום וברכה

למנהג בני אשכנז ורבים מבני ספרד אשה יכולה להתפלל כמו האיש [כמובן כאשר היא מתפללת ביחידות היא לא אומרת מה שאומרים רק בבית הכנסת, קדיש וקדושה, אבל אין הבדל בין גבר לאשה], לדעת הגר"ע יוסף נשים אומרות ברכות קריאת שמע וברוך שאמר וישתבח – לא שם ומלכות.

מקורות:

הגר"ע יוסף הורה שנשים לא מברכות ברכות אלו בשם ומלכות, כיון שמנהג בנות ספרד שלא לברך על מצוות עשה שהזמן גרמא, ואילו הגרב"צ אבא שאול ועוד אמרו שכן היה מנהג נשים לומר ברכות אלו, ראה אור לציון פרק ו' סעיף י', ולכן לדעתם, אף שאינה חייבת מכל מקום מותר לומר, כל אשה תעשה כמנהגה. נשים אשכנזיות מברכות על מצוות שהזמן גרמן.