בצל להרינג בסכין בשרי / עיקר וטפל בהרינג על קרקר עם בצל וירקות

שאלה:

הרינג עם בצל ותפוח כשנחתך בסכין בשרי הבצל. ניתן לאכול את ההרינג עם חלב כמו קפה לדוגמה? יש סכנה מצד בליעות הבשר שבבצל לאכול עם דג? מה מברכים שהכל או האדמה או העץ או גם וגם וגם -הכל , או רק על הקרקר והדג? ואם יש זית מברך על הזית בתערובת? ובברכה אחרונה מברך מעין שלש גם על הקרקר וגם על הזית? או רק על המחיה?

תשובה:

שלום וברכה

אסור לאכול את ההרינג עם חלב כיון שנחתך בסכין בשרי, אבל אין בעיה מצד אכילת בשר ודג, בענין הובא בטור בסימן פט שלא הקפידו על בליעות הכלים.

אני מניח שהעיקר כאן הוא הדג והשאר טפל אליו, ולכן מברכים על ההרינג והבצל והתפוח שהכל. אבל על הקרקר יש לברך בנפרד, את הקרקרים היום עושים טעימים במיוחד, והם לא רק טפלים להרינג אלא הם חלק מעיקר המאכל. ראה משנה ברורה בסימן קסח ס"ק מה. הזית טפל אף הוא לדג, ומברכים על המחייה ובורא נפשות בלבד.