תפילת תשלומין גדר האונס

שאלה:

לכבוד כבוד הרב שליט"א אדם שהלך לישון לפני שהתפלל מנחה ועשה לעצמו שעון מעורר ובאמת קם לפני התפילה ואז בטעות נרדם שוב ופיספס מנחה האם זה אונס? ישר כוח

תשובה:

אם באמת נרדם ולא התעורר הוא אנוס ויכול להשלים, אבל אם העירו אותו ו"אין לו כח"… זה כבר לא כל כך אונס… אבל מכל מקום אם היה עייף מאוד מאוד וחסר שיקול הדעת ראוי, אף שמי חכם ולא יקום, אלא שהוא פשוט נרדם באונס, הוא יכול להתפלל [חשוב להבין תפילת תשלומין לא באמת משלימה את החסרון לגמרי, זה רק תיקון כל שהוא], כיון שלא ביזה את המצוה בשאט נפש דרך זילזול, יכול להשלים. כלומר לא צריך אונס גמור אלא שלא היה זלזול.

והחכם עיניו בראשו לישון בזמן.

מקורות:

משנה ברורה קח, א.