טלטול מוקצה בשבת בשעת מלחמה

שאלה:

בס"ד
שלום רב
1. בשבת קודש, אם בזמן תפילה/קידוש/ברכת המזון יש אזעקה או קולות לחימה, מה עושים? ואיך משלימים אחר כך?
2. במקרה וחלילה יש צורך להתפנות דחוף מהבית בשבת, ולנסוע, מותר לקחת מהבית תיק עם חפצים מוקצים כמו טלפון נייד, מטען, כסף מזומן, כרטיס אשראי, וכו'?
3. הורי לא שומרי תורה ומצוות לצערי. בין כה וכה מחללים שבת. האם מותר לי לומר להם שבמקרה הצורך יטלטלו בשבילי את התיק עם החפצים המוקצים כדי שאני לא אצטרך לעשות זאת?
4. בחדר הממ"ד בביתינו יש בקבוקי מים מינרליים וקופסאת חטיפים. הכל סגור . האם במקרה הצורך , בשבת מותר לפתוח בקבוקי מים ולקרוע אריזות של החטיפים במידה ונצטרך לשבת זמן רב בממ"ד?
תודה מראש!

תשובה:

שלום וברכה

1. בזמן התפילה, או ברכת המזון, את מתפנה לחדר המוגן וממשיכה להתפלל או לברך שם. לגבי קידוש, בדרך כלל זה לא מעשי, ואם זה לא מעשי מקדשים שוב אחר כך.

2. אין לקחת חפצי מוקצה מהבית, בכלל יש למעט במה שלוקחים ככל שנאלצים לצאת מחוץ לתחום, אין בכך פיקוח נפש.

3. הורייך יהודים כמוך.

4. מותר.

בשורות טובות.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. בס"ד
    בקשר לתשובה מספר 2.
    כשמתפנים מהבית בשעת חירום, ולא יודעים מה יקרה לבית ולנו, אין היתר לקחת תיק שבו הטלפון, כסף, כרטיס אשראי, תעודת זהות, כרטיס קופת חולים וכו'?
    בכל מקרה הרי כנראה שאם בורחים מהבית , בורחים בנסיעה ברכב ולא ברגל? מה כן אפשר לקחת?
    והורי כמובן יהודים כמוני, אבל הם לא שומרי מצוות ובכל מקרה יקחו איתם דברים מוקצים ויחללו שבת, אז שאלתי אם יכולים לקחת גם את הדברים שלי ? הרי לא מדובר במצב רגיל, אלא מלחמה כשלא ידוע מה יקרה במהלכה .

  2. אם יוצאים מחוץ לתחום יש למעט ולא לקחת אלא את ההכרחי בלבד, ואין טעם לקחת מוקצה. בשעת הדחק כל מה שמאליו ברכב מלפני שבת אין חובה לטרוח להוציא.
    ככלל יש לזכור שנסיעה ברכב וכו' רק במצב של פיקוח נפש, זה נדיר מאוד, יש מרחבים מוגנים.