לקיחת טיטולים מבית חולים

שאלה:

שלום לרבנים,
בראש השנה נאלצתי להיות עם בני התינוק בבית חולים בעקבות חום,ביקשתי מהם טיטולים בטענה שאין לי בתיק ולמרות שהיה לי בתיק.
שיקרתי להם מהסיבה שאם ישחררו אותי בשבת/בחג ישאר לי הטיטולים שנמצאים בתיק.
בסוף לא שחררו אותי ונשאר לי הטיטולים מהבית, הערה חשובה: במידה והיו משחררים אותי הייתי עושה את החג בבית של דודה שלי שאין בו טיטולים ולכן שיקרתי.
עשיתי תשובה על זה ששיקרתי ומסתמא נראה לי שהיו מביאים לי גם אם היו יודעים שיש לי בתיק,הרי הם שכירים וזה לא מכיסם.
האם עלי להחזיר להם את מספר הטיטולים שלקחתי מהם?

תשובה:

שלום וברכה,

מצד גזל אין כאן גזל כיון שהבית חולים נותן טיטולים לשוהים שם ולא משנה אם יש להם או לא. בדרך כלל רק מי שצריך מבקש, אבל הם לא מתנים זאת ונותנים לכל דורש. מצד איסור שקר היה ראוי לבקש טיטולים מבלי לומר אין לי טיטולים, למרות שזה לא לגמרי איסור שקר, איסור שקר חל רק אם השקר הועיל לו לקבל הטבה, וכאן גם לולי השקר הייתם מקבלים, אבל לא ראוי להוציא דברים לא נכונים מהפה.

בהצלחה ורפואה שלמה.