תשובה על גזל

שאלה:

שלום,
חזרתי בתשובה לפני מספר שנים ואני מנסה לעשות חשבון נפש לגבי עבירות של גזל וגניבה ר"ל שעשיתי בעבר והבנתי שיש מה שנקרא תקנת השבים במקרים כאלו, רציתי לדעת באילו מקרים בדיוק היא חלה?
תודה.

תשובה:

שלום וברכה,

אדם שגזל ולא יודע את מי גזל או שלא יכול לאתר את הנגזל ולהשיב לו את גזלתו, יש תקנת השבים שיעשה עם הכסף שגזל תקנת השבים, שיתן לצורכי רבים, ובך יוציא מתחת ידו את האיסור גזל. הערוך השלחן כותב שכאשר יעשה תשובה ויעשה בממון שגזל צורכי רבים יזמן הקב"ה שהנגזל או אחד מזרעו יהנה מהצורכי רבים ובכך מתקן את ההשבה.

בהצלחה.

מקורות:

שו"ע סימן שסו ס"ב ובערוך השלחן שם.