דמי חברות להחזקת בית כנסת

שאלה:

לפני כ14 בנו בית כנסת ליד בתי . ובקשו שמירוצה כיסא קבוע שירכוש . קניתי. לימים ללא שיחה איתי .החליטו כי הכיסא לא כולל חגים. ואני מחויב לשלם דמי חבר.אני אמרתי כי אני לא מתפלל קבוע הבית הכנסת .אלא בעוד לפחות 3 בתי כנסת . ולא מתכונן לעשות חברות בבתי הכנסת . לא עשיתי איתם שום הסכם או חוזה.. ולמא אולי יעלו את המחיר . יש כן ממש סחיטה . לציין כי כאשר אני עולה לתורה אני תורם כסף ללא קשר כי אני מבין שיש להם הוצאות .אבל כעקרון מתנגד להוראות קבע. ממש חוצפה. מה גם שכלל לא אמרו לי בהתחלה . הם החליטו כי בגלל שקניתי פעם כיסה אניחייב בתשלום חודשי למרות שאני לא מתפלל קבוע בבית הכנסת . אבקש לקבל עמדתך בעניין

תשובה:

שלום וברכה,

יש זכות לבית כנסת להחליט שגובים תשלום נפרד על המקומות של ימים נוראים, וכך עושים ברוב המקומות שגם בעלי המקומות של כל השנה חייבים לשלם על המקומות בימים נוראים. וכמו כן זכותם להעדיף ולתת את המקומות לימים נוראים לבעלי הו"ק. אין כאן סחיטה הכסף הולך להחזקת בית הכנסת, שעולה הון רב כדי לתחזק בית כנסת בצורה טובה שהמתפללים יהנו. אם כל מתפלל יאמר שאני מתפלל בעוד ולכן אני לא משלם לשום מקום, איך יתקיימו הבתי כנסת. המכירות של העליות עדיין לא מכסות את ההוצאות של בית כנסת. ולכן כדאי שתצטרף עם הו"ק, זוהי זכות עצומה להשתתף בהחזקת בית הכנסת – "עץ חיים היא למחזיקים בה ותומכיה מאושר". יהיה לך רק אושר ועושר מהחזקת בית כנסת.

בהצלחה.