התחייבות מוכר גוי למשלוח בתוך שבת

שאלה:

שלום כבוד הרב
רציתי לשאול אם מותר לקנות חפץ בהזמנה מסין מספר שעות לפני שבת (ולפעמים זה יוצא בזמן שאצל המוכר כבר נכנסה השבת) ויתכן שהמוכר ישלח את החפץ בשבת וכדו'.
ואם כן, האם עלי לבדוק את התנאים של המשלוח כדי לוודא שהמוכר אינו מתחייב למכור דווקא בשעות שחל בהם יום שבת (לדוגמא אם הקניה נעשית בשעה 2 בצהריים ביום שישי, והמוכר מתחייב לשלוח תוך 12 שעות מרגע הקנייה ואצלו כבר נכנסה שבת שאז ודאי שישלח בשבת)?
ואם לא מופיע תנאי כזה אבל המוכר מתחייב לשלוח מהר מאד מה הדין?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

אם יש לו התחייבות לשלוח את זה דוקא בתוך השבת [ובזמן שאצלך שבת, מה שאצלו שבת אינו רלוונטי כי הוא לא מחוייב במצות השביתה בשבת] אזי יש כאן הנאה ממעשה של של גוי הנעשה עבור ישראל ובציווי ישראל, אבל אם אין לו התחייבות כזו, ודומני שבדרך כלל אין כזו התחייבות אלא יש לו יותר מיום אחד, אזי הגוי אדעתא דנפשיה קעביד, ואין בכך איסור. כמבואר כל זה בשו"ע בסי' רמד.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה רבה לרב על התשובה המהירה!
    רציתי להבין, אם רק בחלק מהשעות של התחייבות המוכר לשלוח חלה שבת אבל חלק מהשעות הם לפני השבת או לאחר השבת (כגון שמתחייב לשלוח תוך 24 שעות והקנייה נעשית 3 או 4 שעות לפני שבת) זה גם מותר?
    וכן האם צריך לעבור על כל האותיות הקטנות כדי לוודא שאין התחייבות דווקא על שבת ? בגדול לא רואים התחייבות כזו